Ако се фокусирате върху своите нужди, може да направите повече за близките си

...
Ако се фокусирате върху своите нужди, може да направите повече за близките си
Коментари Харесай

Защо трябва малко здравословен егоизъм по празниците

Ако се фокусирате върху своите потребности, може да направите повече за околните си
Коледа наближава, само че би трябвало да признаем, че не носи единствено наслада. Времената, в които живеем, са толкоз предизвикателни, че мнозина от нас могат да почувстват повече стрес от празниците, в сравнение с благополучие. Защото да вземем за пример не могат да купят на детето си стремежи подарък, нямат опция да стигнат до околните си, защото е прекомерно скъпо, или пък тъй като са толкоз претрупани прочувствено, че не са в положение да устоят няколко дни под сканиращия взор на родителите си. Но все пак са подготвени да вършат огромни взаимни отстъпки, с цел да задоволят упованията на своите близки, дотолкоз, че това стартира да заплашва личното им психическо благоденствие. Вместо да се освободят от напрежението по време на празничния интервал, те се подлагат на още по-голям. Започват да се питат дали нещо не е сбъркано у самите тях, с цел да не може тяхната Коледа също да е приказна, както показват приятелите им в обществените мрежи. И най-често не намират отговор, тъй като от дълго време са изгубили визия кое е положително за тях и кое вършат просто поради упованията на близките.

Най-често това се случва, тъй като са пренебрегнали онази дребна здравословна доза егоизмът, която кара хората да се грижат преди всичко за себе си. Направили са го поради всеобщото разбиране, че той е неприятна линия, наред с алчността, нечестността и нарцисизма, без да си дават сметка, че в сложни интервали може да е и защитна мярка.

“Има моменти, когато би трябвало да бъдем егоисти, изключително в случай че сме изтощени да вършим неща за другите ”, споделя пред “Дейли мейл ” британската психоложка Джейс Бейкър. Според нея е здравословно да си лакомец толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да си стъпиш още веднъж на краката и да разсъждаваш трезво за значимите неща в живота. Има ли късмет обаче това да се случи, без човек да се самоизолира и да къса връзки с обичани хора?

Експерти считат, че може, в случай че пренареди целите си и успее да изясни на околните си за какво го прави. “Става въпрос за това да не се губите непрекъснато в гъстите храсталаци от задания, които в последна сметка ви затрупват, а да оставите единствено тези, които ви оказват помощ да функционирате по най-хубавия метод ”, изяснява психотерапевтката Деби Логсдейл. Тя признава, че фокусирането върху личните потребности нормално минава през занемаряване на това, което обществото мисли, че би трябвало да вършим, или пък повеляват фамилните обичаи. “Често упованията за поддържането им предизвикват голямо страдалчество или злощастие, като да вземем за пример дълги пътувания до родственици за Коледа, готвене, с цел да се подреди голямата маса, когато може да се поръча или купи подготвена храна и просто да се играе с децата, защото това е единственото, което те в действителност желаят ”, показва Логсдейл. По думите ѝ постоянно има метод да се подходи друго към обстановката, тъй че тя да бъде щадяща за всички. В това отношение коронавирусната рецесия ни научи доста и ще е тъпо още веднъж да спрем да се съобразяваме с прочувственото положение на околните си единствено тъй като постоянно сме чествали по един и същи метод или пък тъй като всички по този начин го вършат.

“Ако се фокусирате върху личните си потребности, ще можете да помогнете повече и на другите, тъй като те ще знаят какво в действителност се случва с вас. Продължете да давате най-хубавото от себе си, само че се научете и да казвате “не ”. Например, в случай че детето ви още веднъж упорства да предложения другар за игра през уикенда, а вие желаете да имате време да отидете на разходка или да прочетете вестник самичък с чаша чай, откажете. Каквито и да са границите, те би трябвало да съществуват, тъй като доста от нас ги губят, без значение дали са свързани с време, пари, пространство, причинявайки си персонална щета ”, поучава Деби Логсдейл.

Експертите предизвестяват, че в случай че не го вършим и потискаме мисли и страсти, рискуваме те да разрушат околните ни връзки с родственици и другари, защото започваме подсъзнателно да усещаме, че никой не ни схваща и не го е грижа за нас. Затова е значимо да отделите време и да обработите страстите си, преди да формулирате ясно какво мислите и да търсите състрадание. Ако го извършите, може с изненада да откриете, че вашите близки също изпитват сходни усеща и намирането на компромисно решение е доста по-близко, в сравнение с сте предполагали.

Психоложката Мег Арол предизвестява, че лишава известно време и процедура да се дефинират нужните граници и да се разпознава по кое време дадена обстановка или очакване изтощават. Тя предлага да опитате да напишете какви са вашите цели и да помислите дали би трябвало да отделяте повече време за вашето благоденствие и здраве, персоналните си финанси и даже неща, които желаете да гледате по малкия екран. След това да ги подредите по значимост, с цел да съумеете в действителност да фиксирате кои са вашите потребности. Ако отделите това време, с цел да бъдете “егоисти ”, ще намерите по-добър път напред за вашите връзки, другарства и работа, споделя Арол.

Също добра тактичност е да се пробвате да печелите време, в случай че не можете непосредствено да откажете нещо, което смятате, че ще ви натовари. Например, в случай че майка ви непрестанно пита кой какво ще сготви за коледната софра, просто отговаряйте, че е добре да се реши в последния миг, с цел да се възползвате от празничните понижения. Промоциите постоянно са сериозен тласък за възрастните хора, тъй че сигурно ще си осигурите време и успокоение да решите с какво и по какъв начин да участвате в фамилното събиране. Ако се чувствате под финансов напън да купувате дарове за всички родственици, се насочете към нещо, направено от вас. Това все по-често се възприема като огромен жест на внимание, защото малко хора имат време и самообладание да създават нещо с ръцете си.

Друг значим миг по пътя към здравословния нарцисизъм е да намирате време да оставате уединено с мислите си. “Може да е, когато се шляете по магазините, в кафене или на разходка в парка. Може да е, когато слушате музика или упражнявате, разхождате кучето. Важното е да намерите нещо обичано, на което да се наслаждавате, до момента в който разсъждавате върху значимите неща от живота. Това ще направи повече за вашето физическо и психическо здраве, в сравнение с можете да си визиите ”, изяснява Деби Логсдейл. Тя цитира антична китайска сентенция, която гласи: “Напрежението е това, което мислиш, че би трябвало да бъдеш, а релаксацията е това, което сте ”. Така че още един път помислете какво е най-добре да си подарите за Коледа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР